Az újszülött csak eszik és alszik – mondja a közhiedelem, de ez nem mindig igaz. Sok szülő tapasztalja, hogy az újszülöttje többet van ébren, mint amennyit „kellene”, és esetenként nyűgös, sokat sír, nehéz elaltatni. Ilyenkor érdemes először megtalálni, hogy valamilyen fizikai problémája lehet-e annak, hogy az újszülött altatása nehézségekbe ütközik.

Összeszedtünk néhány olyan dolgot, ami segíthet a pici baba altatásánál. Először is, újszülött altatásánál érdemes végig gondolni, hogy a baba minden fizikai igénye ki van-e elégítve. És itt nem csak az éhségcsillapításra vagy peluscserére gondolunk.

Testhelyzet, biztonságérzet

Az újszülött babáról tudni kell, hogy még közel sem áll készen a méhen kívüli életre. Születés előtt 9 hónapot töltött magzatpózban az anyaméhben, és most hirtelen azzal szembesül, hogy tág, hideg térben van, a puha fal, mely eddig körülvette, eltűnt, ráadásul van két karja és lába, melyeket nem tud kontrollálni, és azok össze-vissza járnak.

Segíthetsz az újszülöttnek magzatpózban elhelyezkedni, ezt babafotózáskor is gyakran alkalmazzuk. Az ilyen pici babák nagyon szépen megnyugszanak akkor is, ha bepólyázzuk őket, hiszen ez megakadályozza a karok reflexszerű kicsapódását, ami gyakran felébreszti az újszülöttet.

A puha, biztos falakat, amit korábban az anyaméh jelentett a picinek, babafészekkel, de saját testeddel is imitálhatod. Már az is segíthet, ha csak a pici mellé fekszel, és támaszt adsz neki a testeddel. De van egy úgynevezett érintésrelaxációs technika, amelyet bizonyos babamasszázs tanfolyamokon is tanítanak. Ennek a gyakorlatnak is a lényege, hogy felidézd a babában azt a tudatalatti biztonságérzetet, amit még a pocakodban érzett. Nagyon szépen megnyugtatja a kisbabákat, és sokszor pusztán ebbe a gyakorlatba is belealszanak.

Hasfájás

Újszülötteknél elég gyakori jelenség a hasfájás, hiszen éretlen emésztőrendszerrel jönnek a világra. Ráadásul evés során hajlamosak sok levegőt nyelni, ami a bélrendszerbe jutva feszülést okoz a hasukban. A hasfájós babák számára a legjobb testhelyzet a hason fekvés, akár ébrenlét során is. Így enyhülhet a feszülő érzés a pocijukban.

És soha ne hidd el, hogy a hasfájás olyasmi, amit majd a baba kinő és csak ki kell várni a végét, mert igenis van mit tenni ellene! Ezt a hasfájásra, kólikára specializálódott babamasszázs tanfolyamok során szintén megtanulhatod különböző technikák elsajátításával. Azok a szülők, akik elkezdték használni a hasfájást enyhítő gyakorlatokat, egytől egyig azt jelezték vissza, hogy a kisbabájuk alvása is már 1 héten belül érezhetően sokat javult.

Ciklikusság, napirend

Bár az újszülöttet még nem kell – és nem is lehet – napirendre szoktatni, segíthet az alvási rend beállásában és az alvás minőségének javulásában, ha a napjaitoknak van egy bizonyos ciklikussága. Olyan egyszerű dolgokra kell gondolni, mint például, ha délelőttre beiktattok egy rövidke programot, akkor az minden nap következetesen történjen meg délelőtt. De az esti fürdetés is része a napi ciklikusságnak, ami szépen zár minden napot. A baba így meg fogja szokni, fogja érezni, hogy mikor mi történik, nagyjából hol tart a nap. És hamarabb be tud állni nála egy körülbelüli alvási rend, könnyebben elalszik.

A babamasszázs tanfolyamok ebben is segítségedre lehetnek. Az oktató akár házhoz is megy, kisbabád igényeihez igazodva megtanítja neked a babamasszázs gyakorlatokat. Így a napotok gyönyörű – és fejlesztő – részévé válhat a napi babamasszázs. Kutatások szerint már napi 15 perc csecsemőmasszázs szuperül fejleszti a kisbaba idegrendszerét, emésztőrendszerét, immunrendszerét és mozgásszerveit. Ráadásul a masszírozott babák kevesebbet sírnak és jobban alszanak.

Alvási pozíciók

Ha már láttál Újszülött fotózásról képeket, biztosan belefutottál olyanba, ahol az újszülött bepólyázva vagy magzatpózban aludt. A cikk elején is említettük, hogy a csecsemők mennyire szeretik alvásnál ezeket testhelyzeteket, de tudd, hogy minden baba más. Vannak, akik utálnak hason feküdni, vannak, akik háton vagy az oldalukon fekve szeretnek aludni.

Újszülött fotózás alatt is nagyon fontos, hogy a kisbaba nyugodt legyen, és biztonságban érezze magát. És igyekszünk megtalálni azt a testhelyzetet, amiben a baba jól érzi magát, esetleg bele tud szunyókálni, hogy a lehető legédesebb fotók készülhessenek róla.

Érdemes kikísérletezni az első együtt töltött napokban, milyen testhelyzetben a legkönnyebb az újszülöttet elaltatni, hogyan alussza a legmélyebb álmát. A biztonságos alvás szabályainak mindenképp nézz utána előtte!

 

Molnár Zsóka vendégposztja www.szuloierintes.hu