Gyakran merül fel a kérdés a kismama fotózás képek átadása előtt, hogy mi a különbség a nyers és a retusált fotók között?

“Tényleg jó, ha minden képet megkapunk és ha igen, mit tudunk kezdeni vele?” 

Tényleg jó, ha megkapjuk a fotósunktól a nyers képeket? 

A kérdéskör a fotósok közt, hogy “átadjam-e a nyers képeket vagy ne” kb. annyira osztja meg a fotósokat, mintha arról beszélnénk, hogy Canon vagy Nikon, Nike vagy Adidas, Újpest vagy Fradi. Mindkét oldalnak megvannak az érvei. A legfontosabb ellene érv talán, hogy egy nyers kép soha sem tükrözi a készítője munkáját. A nyers kép, ami “kiesik” a fényképezőgépből, nem lesz olyan, mint pl.: ha a kismama fotózás képeket telefonnal készítjük, mert akkor rögtön színes, jól exponált képeket kaphatunk… digitális fényképezőgéppel ez nem így működik, vagyis de, lehet, csak kevés profi fotós használja a gépét automata módban. 

Bizonyára Te is észrevetted, hogy ha a telefonoddal készítesz egy képet, akkor a másodperc töredéke alatt “feljavítja” és máris mehet ki az instára. (mobilos képek és a profi fotós által készített képek közti különbségről majd egy másik bejegyzésben részletesebben írok.) 

Profi fényképezőgépeknél, ami mögött szakember áll, ez nem így megy, mert a fényképészek szeretik ők maguk beállítani az eszközt az alapján, hogy milyen végeredményt szeretnének. Vannak, akiknek ez a vérében van és már a nyers képeit látva is elakad a lélegzet, no meg persze vannak olyanok is, akik csak ezt hiszik magukról és így adnak át mondjuk karácsonyi anyagokat, de őket inkább hagyjuk is. 🙂  A legtöbb fotós nyers fényképei bizony utómunkát igényelnek. 

Persze arra jó talán egy csomó ömlesztett, feldolgozatlan nyers kép, hogy megnézzük őket, boldoggá tesz a tudat, hogy jó üzletet csináltam, hiszen sok képet kaptam. De sajnos van egy olyan sejtésem, hogy ezek a nyers képek ugyanarra a sorsra jutnak, amint az 1500-2000 db buli kép az emberek esküvőjéről: egyszer átpörgetik, amikor megkapják, nevetnek egy jót, mert hiszen szép emlék, aztán soha többé nem veszik elő, profilképnek, közösségi médiába pedig a gyönyörűen kidolgozott -99%-ban retusált…- kreatív fotózás képeit teszik. 

A kismama fotózás képek feldolgozása

Na, de mi is az utómunka, és mitől jobb, ha a kismama fotózás képek retusálva is vannak? 

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy ez az írás a saját munkafolyamatomra vonatkozik, vannak a piacon olyan fotósok, akik arra esküsznek, hogy eleve úgy kell a képet elkészíteni, hogy az jó legyen, van aki már azt is retusálásnak hívja, ha meghúz 1-2 csúszkát, hogy ne legyen a képe tök sötét, és olyan is van, aki már annyira magas szinten űzi a retusálást, hogy kis túlzással külön napot szán a szemgolyó retusálására. 

Kezdjük az elején, mi az a nyers kép? 

A RAW-fájl a digitális fényképezőgép érzékelői által rögzített tömörítetlen és feldolgozatlan képadatokat tartalmazza. A RAW formátummal nagy részletgazdagságú fényképek rögzíthetők, nagy méretű és veszteségmentes minőségű fájlokban. 

Miért jó az ügyfélnek, ha ezeket a nyers kismama fotózás képeket is megkapja?

Őszintén ezt a kérdést én is fel szoktam magamnak tenni….Hát nem tudom… 😀 Mivel tömörítetlen, ezért nagyon nagy méretűek, a legtöbb felhasználó meg sem tudja őket nyitni. Nem igazán látom értelmét átküldeni ezeket a képeket. Ahogy az elején is írtam, nem tükrözik azt, amit a készítőjük ki tud hozni egy képből, hiányzik belőle az alkotó. Ritka de előfordul, hogy úgy keresik meg a fotóst, hogy adja át a nyers képeket, mert majd a sógorának a lányának a keresztapjának a régi egyetemi padtársa, aki mi más, mint fotós, majd kidolgozza. Ennél nagyobb tiszteletlenséget nem igazán tudok sajnos elképzelni. 🙁 Vagyis de, az insta filtert, de inkább hagyjuk térjünk vissza az eredeti témához. 

A leggyakrabban használt képformátum a jpg, ez viszont már tömörített, a tömörítés pedig adatvesztéssel jár, ezért a képek kisebb méretűek, mint a raw fájlok. Könnyebben lehet őket kezelni, retusálásra viszont a tömörítetlen raw képek kellenek. 

Hogyan lesz a raw-ból jpg vagyis az utómunka/retusálás? 

Miután leválogattam a kismama fotózáson készült képeket, az Adobe Lightroom rendszerében dolgozom fel. 

Nálam az utómunka azt jelenti, hogy végigmegyek a kismama fotókon, hogy ne legyen ferde, ha kell, akkor megvágom, beállítom a fényeket, színeket, kontrasztot. Jelenleg, promóció keretén belül van lehetőség ezeket az utómunkázott képeket megkapni a kismama csomagjaim mellé. Az így átadott képek netes felhasználáshoz azonban nem járulok hozzá, mégpedig azért, amit már többször is leírtam, ez nem a kép végleges formája, ez félkész termék, nem tükrözi a képekbe beletett időmet, munkámat és a tudásomat. 

Ezeket a képeket felteszem egy online galáriába, ahol be lehet jelölni, hogy melyiket szeretnétek retusálva kérni. Azokat a kismama fotózás képeket, amiket az ügyfél bejelölöl, dolgozom tovább az Adobe Photoshop programmal.

Mi nálam a kismama fotózás képek retusálása? 

 • Fények/színek végleges beállítása 
 • Alany kiemelése
 • Bőrhibák eltüntetése, bőr simítása
 • Kiálló hajszálak eltüntetése
 • Oda nem illő dolgok pl kábelek, zavaró dekorelemek eltüntetése (ha lehetséges, erre inkább fotózás közben szoktam figyelni)
 • Melltartó retusálás (amennyiben lehetséges, a ruhák alá a megfelelő melltartóról fotózás előtt küldök tájékoztatót)
 • Smink javítása, erősítése (ha szükséges)

Mit nem tartalmaz nálam a retusálás?

 • Kismama pocak nagyobbítás (ezt a kérést amúgy sem tudom értelmezni)
 • Durva testátalakítás (pl: „nézzek úgy ki a képeken, mint a Palvin Barbi, a férjem pedig legyen 10 kg-al vékonyabb)
 • Ing/póló/ruha „vasalása” 
 • Pólókról felirat eltüntenése
 • Fogszabályzó eltüntetése
 • Kopaszodó férjeknek hajpótlás
 • Fogpótlás
 • Több órás beauty/magazin retus, a bőrtextúra pixelenkénti javítása 
 • Háttér/égbolt kicserélése
 • Szelektív színezés (csak a ruha legyen piros, a kép többi része fekete-fehér)
 • Szemüveg becsillanás eltüntetése- a fotózáshoz kontaktlencsét javaslok.

Íme néhány példa

Ha Te is szeretnél eljönni hozzám, nézd meg kismama fotózás csomagjaimat, most az összes nyers kép ajándék. Ha pedig már abban is biztos vagy szeretnél kisbabádról képeket, látogass el az újszülött fotózás oldalamra.